Bel ons vandaag 020 - 486 07 01
Inloggen

Vennootschap onder firma (vof)

Wilt u samen met andere ondernemers een bedrijf beginnen? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een vennootschap onder firma (vof). Alle vennoten brengen iets in de vof. Bijvoorbeeld geld, goederen of arbeid. Een minimumkapitaal is niet nodig.

Vennootschap Onder Firma

Een vennootschap onder firma oprichten

Een vof moet u inschrijven in het Handelsregister van de KvK. Alle basisgegevens zoals de naam, activiteit en de namen van de vennoten worden geregistreerd.

Een vennootschapscontract opstellen

Maak voordat u van start gaat een vennootschapscontract . Het is niet verplicht, maar wel aan te raden. In het vennootschapscontract staan afspraken over wie wat mag doen, de inbreng van iedere vennoot en de verdeling van de winst. U hoeft hiervoor niet naar de notaris of een advocaat. U mag ook zelf een contract opstellen.

Met het vennootschapscontract stelt u de spelregels vast. Zo weet u precies waar u aan toe bent en uw vennoten weten dat ook. Afspraken zijn altijd terug te lezen. Handig wanneer er een keer een misverstand ontstaat. Eventuele afspraken uit het vennootschapscontract kunnen ook geregistreerd worden in het Handelsregister.

Aansprakelijkheid bij de vof

Een vennoot kan hoofdelijk, dus privé, aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de vof. Ook als de schulden door een andere vennoot zijn gemaakt. Schuldeisers kunnen eerst aanspraak maken op het vermogen van de onderneming. Als dit onvoldoende is om de schulden af te lossen, kunnen schuldeisers aanspraak maken op het privévermogen van de vennoten en hun eventuele partners.

Heeft u of een andere vennoot privéschulden? Dan kan er geen aanspraak gemaakt worden op het zakelijk vermogen van de vof of het privévermogen van andere vennoten. Privé schulden zijn en blijven in die zin privé.

Stoppen met de vof

Als een vennoot stopt of overlijdt, dan eindigt de vof. Wilt u dat de vof blijft bestaan na het wegvallen van een vennoot? Regel dit in het vennootschapscontract door middel van een verblijvingsbeding of overnamebeding. De vof kan dan bijvoorbeeld doorgaan met een nieuwe vennoot of als eenmanszaak. In het contract regelt u ook hoe de waarde wordt bepaald en hoe jullie de zaak gaan verdelen. Dus wie waar recht op heeft.

Als de vof helemaal stopt, dan moet de onderneming worden ontbonden en de zaken vereffend. Dit betekent dat de vennoten de schulden betalen en eventueel hun aandeel terugkrijgen in natura of geld. De manier waarop dit gebeurt regelt u in het vennootschapscontract. U kunt bijvoorbeeld afspreken, dat u wat overblijft verdeelt op basis van ieders winstaandeel. Of dat u bij overblijvende schulden de schulden uit uw privévermogen betaalt.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact met ons op