Bel ons vandaag 020 - 486 07 01
Inloggen

De Eenmanszaak

De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. U richt deze snel en eenvoudig op. U heeft in het begin meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld bij een bv. Nadeel van de eenmanszaak is dat u met uw privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van uw bedrijf.

De Eenmanszaak

Een eenmanszaak oprichten

Een eenmanszaak oprichten is eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen, is uw bedrijf inschrijven in het Handelsregister van de KvK. U kunt maximaal één eenmanszaak oprichten. Deze kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.

Aansprakelijkheid bij de eenmanszaak

U bent aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van uw eenmanszaak. Er is geen onderscheid tussen uw privé- en bedrijfsvermogen. Eventuele schuldeisers van uw bedrijf kunnen dus ook aanspraak maken op uw privébezit. Gaat uw bedrijf failliet, dan bent u ook failliet.

De eenmanszaak en belasting

U betaalt inkomstenbelasting over de winst uit uw eenmanszaak. Hiervoor gelden de tarieven uit box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als de Belastingdienst u als ondernemer erkent én u voldoet aan het urencriterium, dan heeft u recht op belastingvoordeel zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Starters kunnen ook profiteren van startersaftrek.

Eenmanszaak en personeel

Ook als u een eenmanszaak heeft, kunt u personeel aannemen . De term eenmanszaak zegt iets over de rechtsvorm en niet over het aantal personen dat in uw bedrijf werkt.

Eenmanszaak opheffen

Als u stopt met uw eenmanszaak moet u uw zaak uitschrijven bij de KvK . Ook moet u fiscaal afrekenen met de Belastingdienst.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact met ons op