Bel ons vandaag 020 - 486 07 01
Inloggen

Aangifte omzetbelasting doen

Btw afdragen en aftrekken, hoe werkt dat eigenlijk? Bovenop de prijs van vrijwel alles wat je koopt en verkoopt wordt btw in rekening gebracht. Je betaalt zo dus belasting aan de fiscus over het verschil tussen je verkoopprijs en inkoopprijs. De omzetbelasting is dan ook de ‘belasting over toegevoegde waarde’ (btw).

Aangifte Omzetbelasting

Aanmelding belastingdienst

Als je je onderneming start moet je je inschrijven bij de KvK. Die meldt je automatisch aan bij de Belastingdienst. Vervolgens ontvang je van de Belastingdienst een uniek btw-nummer.

Je bent ondernemer voor de btw als je regelmatig zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Het doet er daarbij niet toe of je winst maakt. Ook als je een vermogensbestanddeel (een pand) of een recht (octrooi) exploiteert om er duurzaam opbrengst uit te krijgen, ben je btw-ondernemer.

Hoe vaak btw afdragen?

Na de aanmelding als ondernemer ontvang je van de Belastingdienst een bericht waarin staat hoe vaak je aangifte voor de omzetbelasting moet doen. De frequentie hangt af van de te verwachten afdracht van omzetbelasting per jaar.

De meeste ondernemers doen vier keer per jaar aangifte. Sommige ondernemers hoeven maar een keer per jaar aangifte te doen.

BTW aftrekken

Als ondernemer voor de omzetbelasting mag je btw terugvragen die berekend is over goederen en diensten die je gebruikt voor je bedrijf. Zorg er wel voor dat je een factuur hebben ontvangen die aan de eisen van de fiscus voldoet.

Neem dan contact met ons op