Bel ons vandaag 020 - 486 07 01
Inloggen

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Startende ondernemers hebben recht op de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Hiervoor gelden vaste bedragen die je van de winst mag aftrekken. Zo betaal je uiteindelijk dus minder belasting.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Zelfstandigenaftrek in 2018

Je hebt vast wel eens gehoord van de zelfstandigenaftrek, waarmee ondernemers hun belastbaar inkomen verlagen en zo uiteindelijk minder belasting hoeven te betalen.

Vroeger was de hoogte van de aftrek nog afhankelijk van de winst die je maakte, maar tegenwoordig staat hiervoor een vast bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld. In 2018 is dat 7.280 euro (hetzelfde bedrag als in 2017).

Startersaftrek in 2018

Ben jij startende ondernemer? Dan heb je mazzel, want dan kom je ook in aanmerking voor de startersaftrek. Deze fiscale aftrekpost kun je beschouwen als een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

De overheid probeert met dit belastingvoordeel het starten van een onderneming te stimuleren en zo de kansen op een succesvol bedrijf te vergroten.

Hoe hoog is de startersaftrek?

Starters mogen in de eerste vijf jaar van hun bedrijf in totaal drie keer de startersaftrek toepassen. In dat geval verhoog je jouw zelfstandigenaftrek met 2.123 euro.

Houd wel rekening met de voorwaarden. Je komt namelijk alleen in aanmerking voor de startersaftrek als je:

  • recht hebt op zelfstandigenaftrek;
  • in één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest;
  • in deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact met ons op